Hava, su, toprak, gürültü, ışık kirliliği kavramlarını kapsayan çevre kirliliği, çevredeki maddelerin yapısal zarar görmesini, niteliğininin bozulmasını ifade eder. Sanayi Devrimi ile hızla artan çevre kirliliği, doğaya büyük zararlar vermiştir. Doğa ve insan etkileşiminde insan, doğayı tüketen ve zarar veren konumdayken aslında kendine zarar verdiğini göz ardı eder. Parçası olduğumuz doğanın iyiliği ile varlığımız paralel bir etkileşim içindedir. Çevresel zararları önlemek, varlığımızın doğa ile karşılıklı olarak devam etmesi için acil durum niteliğindedir. Artan kirlilik gezegenimizi yani doğrudan bizim geleceğimizi tehdit etmektedir. Bu yazımızda çevre kirliliğinin önüne geçebilmek için alabileceğimiz önlemlerden bahsedeceğiz.
Bireysel adımlar ile temiz bir çevre mümkün!
Çevreyi kirleten etkenlerin başında kuşkusuz insan gelmektedir. Çevreyi kirletmememiz gerektiğini hepimiz biliriz. Söz konusu çevreyi kirletmeme eylemini gerçekleştirmek olduğunda ise göz ardı etmek kolaydır. Kuşkusuz sadece bireysel çabalarla değil sistemli çabalar ile bunun önüne geçmek mümkün. Ancak acil durum olarak nitelendirilen iklim krizi kapıdayken bireysel çabaları göz ardı etmek mümkün değil.
Çevre kirliliğinin önüne geçmek için yapabileceğimiz bireysel çabalardan önce çevre kirliliğinin bazı nedenlerine bakalım.
- Motorlu ulaşım araçları ve taşıtlardan çıkan zehirli gazlar hava kirliliği başta olmak üzere çevre kirliliğine sebep olur.
- Aşırı hayvansal gıda tüketimi, aşırı otlatma ve doğal bitki örtüsünün tahribine sebep olur.
- Fosil Yakıtlar, özellikle kömür, petrol ve doğalgaz çıkarılan alanlarda ciddi kirliliğe sebep olur.
- Evsel ve endüstriyel atıkların büyük kısmı okyanuslara, denizlere ve tatlı sulara atılır.
Çevre kirliliğinin önüne geçmek için atacağımız bireysel adımlar, dünyayı kurtarma fikrine uzak gelse de, başlangıç için adım atmak büyük sonuçların doğmasına sebep olacaktır.
- Kısa mesafelerde yürüyerek ya da bisiklete binerek araç kullanımını azaltabiliriz.
- Kendi aracımız yerine toplu taşıma ile gidilecek yerlerde tercihimizi toplu taşımadan yana kullanabiliriz.
- Gıda satın alırken mevsimler ve yerel ürünleri tercih edebiliriz.
- Geri dönüşümü hayatımızın bir parçası haline getirebiliriz.
- Yeni ürün satın almak yerine tamir edebiliriz, ihtiyaç fazlası ürünleri paylaşabiliriz
- Sivil toplum örgütleri ile iş birliği yapabiliriz.
Hepimiz temiz hava solumak, içilebilir suya erişmek ve güzel bir çevreye sahip olmayı hak ediyoruz. O halde hepimiz bu küçük adımlar ile gezegenimizi daha temiz hale getirelim!