Vücudumuzun bir uzvu haline gelen elektronik cihazlar, yaşamımızı kolaylaştırmak için üretiliyor. Alışveriş, mesajlaşma, sosyalleşme hatta iş hayatımızı bile bu dönemde elektronik cihazlar sayesinde yürütüyoruz. Gündelik yaşantımızı bu denli kolaylaştıran cihazlar, maalesef zararlı maddeleri de beraberinde getiriyor. Bu zararlı maddeleri yakından tanımak ve nasıl önlemler alabileceğinizi merak ediyorsanız yazının devamını bekleyin.
Genel olarak elektronik atık başlığı altında toplanan cihazlara bir göz gezdirelim. TV, telefon, yazıcı, kablo parçaları, bilgisayar, küçük ev aletleri, ekranlar, DVD ve VCD oynatıcılar gibi cihazlar artık kullanılmaz hale geldiklerinde, onlara elektronik atık diyoruz. Zamanla içlerinde bulunan civa ve kurşun farklı formlar kazanarak, insan sağlığını derinden etkileyebilir. Bu zararlı maddeler sadece kurşun ve civayla sınırlı da değil.
Görünmeyen Zararlar Derin İzler Bırakır
Eskiler hep söyler “asıl görünmeyenden korkacaksın” diye. Elektronik atıklarda da durum aynen bu şekilde. Bizlerin görmediği maddeler, en zararlı olanlar.
Kurşun, kan hastalıkları ve merkezi sinir sistemi rahatsızlıklarını ortaya çıkaran bir maddedir. Civa, insan vücuduna en fazla hasarı veren maddelerden bir diğeri. Eski çağlarda faydalı olduğu düşünülerek civa banyoları yapılırmış ama günümüzde değil banyosunu yapmak, temas bile etmek bile sakıncalı gözüyle bakılıyor. Kadmiyum, krom, baryum, fosfor ve çeşitli plastik maddeler insan ve doğa sağlığına zarar veren maddeler arasında gösteriliyor.
Elektronik atıkları çöpe atmak, toprak altına gömmek, yakmak bu zararlı maddeleri dünyadan bir anda yok olmasını sağlayan, çözüm yöntemleri arasında gösterilmiyor. Peki çözüm yoluna nasıl ulaşabilirsiniz?
Çözüm: Profesyonel Yardım Almanız
Elektronik atık deyince neleri kapsadığını ve zararlı maddeleri az önce tanıdık. Şimdi çözüm yoluna giden kestirme adımları sizlerle paylaşacağız. Elektronik eşyalarınız atık olma evresine ulaştıysa bunların ayrıştırmasını yaparak, elektronik atık toplama tesisini ziyaret etmeniz gerekiyor. Elektronik cihazınızdan bilmediğiniz bir sıvı madde geliyorsa, ten temasından kaçınmalı ve tesiste görevli olan arkadaşlara durumu izah ederek tehlikeli atık ünitesine alınmasını sağlamalısınız. Group Recycling çalışmalarını sürdürürken titizlikle hareket ediyor ve çevre sağlığı ve doğal yaşama saygılı işlemlere imza atıyor.
İşinde uzman kişilerin bir arada çalıştığı Group Recycling, sizlerin ve doğanın sağlığını korumak için gerekli tedbirleri bugünden alarak, geleceği koruyan adımlar atıyor. Attığınız her bir küçük adım, geleceğin size edeceği teşekkürleri biriktiriyor. Bugünden tedbir alarak, geleceğin daha yaşanılabilir olması için siz de bize destek olun.