Elektronik Atık Nedir?
E-atık son yıllardaki teknolojik gelişmeler ve tüketim alışkanlıkları ile hızla artış gösteren ve yaygın şekilde ortaya çıkan atık kollarından biridir. Birçok elektronik cihaz birkaç yıl kullandıktan sonra E-atık haline gelip elektronik atık kategorisinde yer almaktadır.
Hangi Atıklar Elektronik Atık Olarak Kabul Edilmektedir?
Elektronik atıklar kullanım ömrü sona ermiş ya da çöp durumuna gelmiş olan elektronik cihazlar ve onlara ait parçalardır. Günlük yaşantımızda sıklıkla kullandığımız telefon, televizyon, tablet, bilgisayar, küçük ev aletleri (ütü, tost makinesi, saç kurutma makinesi) buzdolabı, çamaşır makinesi vb. elektronik cihazlar kullanılamayacak duruma geldiğinde elektronik atık olarak kabul edilmektedir.
Elektronik Atıkların Zararları Nelerdir?
Dünya üzerinde yaşayan insanların büyük bir bölümü elektronik atıkların olumsuz etkilerini bilmedikleri için çoğu elektronik cihazı evlerinde imha etmeyi tercih ettikleri bilinmektedir. Elektronik cihazlar kullanım ömrü bitse dahi içerisindeki kimyasal ve ağır metalleri yaymaya devam etmektedir. Elektronik atıklar içerisinde cıva ve kadmiyum gibi zararlı metaller içermektedir. Bu ağır metaller yeraltı suları ve yağmur suları ile karışarak toplum sağlığı üzerinde birçok açıdan ciddi tehditler oluşturmaktadır. Çoğunluğu zehirli olan E-atıklar içerisinde kobalt, baryum, cıva gibi birden fazla zehirli madde içeriyorlar. Bu tip zararlı maddeler insan vücudunda böbrek hastalığı, sinir hastalıkları, kalp ve karaciğer hastalıklarına neden olmaktadır.
Elektronik Atıklar Neden Geri Dönüştürülmeli?
Dünya nüfusu arttıkça elektronik cihaz kullanma sayısında artış gözlenmektedir. Özellikle ülkemiz gibi kentleşme oranının yüksek olduğu gelişmiş ülkelerde, bu oran sürekli olarak artış göstermektedir. Elektronik atıkların doğru yönetilmesini zorunlu hale getiren etmenlerin başında insan sağlığı ve çevre temizliği gelmektedir. İmha işlemi doğru yönetilmeyen elektronik atıklar sera gazları ve ozon tabakasını incelten maddeler salarak iklim değişikliği üzerinde de olumsuz etkileri tetiklemektedir. Elektronik atıkların geri dönüşümü ürün pazarı için önemli bir kaynaktır. Aynı zamanda dönüştürülemeyen kısımlardan da enerji elde edilir. Elde edilen enerji ile fosil yakıt tüketiminin aza indirilmesi mümkün olmaktadır. E-atıkların geri dönüşüm tesislerine götürülerek imha edilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde çevre ve insan sağlığı üzerinde zararlı etkileri kaçınılmaz bir hal almaya başlayacaktır.