Dünya sağlığı ve çevre kirliliği gibi sorunlar teknolojik gelişmelerin yanında olumsuz bir biçimde şekillenerek, artmaya devam ediyor. Üretilen, geliştirilen her bir teknolojik ürün kısa süre içerisinde odağımızın dışında kalarak; eski, demode, kullanışsız gibi tanımlara bürünüyor ve hurdaya çıkıyor. İşlevini yitiren ya da artık eskisi kadar dikkatimizi çekmeyerek hurdaya çıkan bu ürünler elektronik atıkların artmasında rol oynuyor. Elektronik atıklar, çevre kirliliği ve dünya sağlığını olumsuz etkileyen yönleriyle bugünümüz ve geleceğimiz için çok büyük riskler taşıyor. Bu riskleri engelleyebilmek ise sürdürülebilir geri dönüşüm çalışmalarının güçlendirilmesi, insanların geri dönüşüm hakkında bilinçlendirilmesinden geçiyor. Bu yazımızda, kullanımıyla gündelik hayatımızın bir parçası haline gelen bilgisayarların geri dönüşümüne ve etkilerine odaklanacağız.

DİZÜSTÜ BİLGİSAYARLARIN ÇEVRE KİRLİLİĞİNE ETKİLERİ

İş ve okul gibi çalışma alanlarının araştırma, not tutabilme, veri depolama, raporlama gibi birçok ihtiyacı karşılamada en değerli araç hiç şüphesiz dizüstü bilgisayarlardır. Çalışmaları daha hızlı, pratik bir hale getirerek işlerimizi kolaylaştıran bilgisayarlar, geri dönüştürülebilir olmalarıyla beraber elektronik atıklar içerisinde kontrol edilmesi gereken en riskli ürünler arasındadır. Çünkü türüne ve markalarına göre oluşumundaki kurşun, fosfor, kadmiyum, baryum gibi tehlikeli maddeler doğru bir şekilde imha edilmedikleri ya da geri dönüştürülmedikleri takdirde toprağa, suya, havaya karışarak çevreye ve dünyaya ciddi zararlar verebiliyor. Yakarak ortadan kaldırma gibi yanlış imha teknikleriyle açığa çıkan zehirli gazlar soluduğumuz havayı kirletip, sağlığımız için tehdit unsuru oluştururken, çeşitli alanlarda ham madde olabilecek atıkların da heba edilmesini sağlıyor. Oysa israf edilen bu bilgisayar bileşenleri yüksek ticari değerlere sahiptirler. Örneğin,bazı plastik türleri nakliye paletlerinde yeniden kullanılabilirken, baskı tonerleri de yol yüzeylerinde kullanılabilir. Hem malzemeden hem de ekonomik açıdan tasarruf sağlanabilir.

İnsan, çevre ve dünya sağlığının potansiyel riskler altında olumsuz etkilenmemesi ise kullanılmayan bilgisayarların, her türlü elektronik atıkların geri dönüşüm alanında hizmet veren kurum ve kuruluşlarca toplanıp, yok edilmesi ya da yeniden işlevsel hale getirilmesinden geçiyor.

GERİ DÖNÜŞTÜRÜLEMEYEN BİLGİSAYARLAR GÜVENLİK SORUNU YARATIYOR

Çevresel zararlarının yanı sıra, geri dönüşüme gönderilmeyen dizüstü bilgisayarların depoladığı kişisel bilgiler de güvenlik açısından sorun oluşturabiliyor. Sim kart, sabit sürücü veya hafıza kartı gibi bilgisayar parçalarında toplanan kişisel bilgilerin bir başkası tarafından ele geçirilmesi bu bilgilerin kötüye kullanılmasına ya da veri ihlallerine yol açıyor. Bilgilerimizin sanal ortamlarda kontrolsüz bir biçimde dolaşmaması ve oluşan güvenlik sorununu çözebilmek için büyüyen geri dönüşüm endüstrisi sayesinde yeni iş fırsatları gün yüzüne çıkıyor. Böylelikle, bilgisayar geri dönüşümü çevreye, insan sağlığına, kişisel verilerin korunmasına dair olumlu yansımalarını işsizlik ve istihdam artışına da yansıtıyor.

GROUP RECYCLİNG DÜNYA SAĞLIĞI İÇİN ÇALIŞIYOR

Bu küresel tehdit unsurunun önüne geçebilmek, alternatif hammadde elde ederek ekonomik ve çevresel katkılar sunabilmek için Group Recycling olarak iyileştirici adımlar atmaya devam ediyoruz. Geri dönüşüm hizmetlerinde profesyonel çalışmalarımızla dünya ve insan sağlığını koruma çabalarımızı sürdürüyoruz. Sektördeki deneyimimiz ve pratiğe dönüşen bilgimizle oluşturduğumuz uzman kadrolarımız, dizüstü bilgisayarlar gibi elektronik atıkların geri dönüşümünde faaliyetlerini aralıksız yürütüyor.

Dizüstü bilgisayarların geri dönüşümü hakkında detaylı bilgi almak için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.