Elektronik cihazlar geliştikçe, kullanım sıklığı da aynı oranda artmaya devam ediyor. Üretim yapan firmalar, cihazlarını kullanmamız için birbiriyle yarış halindeler. Herkes kendisin en iyi telefonu, bilgisayarı, küçük ev aletini yaptığını iddia ederek, kullanıcı olan bizleri fütursuz bir tüketim dünyasının içine çekmiş oluyor. Takıntılı bir telefon kullanıcısı, telefon ekranına günde 5427 defa dokunuyor ve bir saat dahi telefonsuz yapamayacağını söylüyor. Akıllı bir cep telefonunun ömrü 5 ile 7 yıl arası olduğu düşünülüyor ama dünya genelinde bir telefon 18 ay gibi kısa bir sürede kullanımını sonlandırıyor. Peki bu binlerce atık cihaz nereye gidiyor? Çevreyi Koruma Ajansı EPA’nın yaptığı araştırmaya göre, günde 350 bin, yılda 152 milyondan fazla cep telefonu çöpe atılarak doğaya zarar veriyor. Verdiğimiz telefon örneğine benzer pek çok cihaza bağlı yaşayan ve ayrı kalamayan bir nesil yetişiyor. Markalar üretmeyi sürdürse de, en büyük elektronik atık üreticisi içimizdeki bağımlılık duygusu olacak. Elektronik atıkların önüne geçebilmemiz için en önemli adım, bireysel farkındalık kazanmadan geçiyor.
Hayat Kolaylaşsın Gelecek Kirlenmesin
Elektronik cihazların işimiz, hayatımız olması bizlere hiç mi kolaylık sunmadı mı? Elbette sundu. Eğitim, iş, günlük yaşam gibi pek çok alanda bizlere yardımcı oluyorlar. Bu faydaları göz ardı edemeyiz ama göz ardı ettiğimiz koca bir yığın e-atık yokmuş gibi yaşamamalıyız. Şu andan itibaren geri dönüşümün e-atıklar için ne kadar hayati bir adım olduğunun bilincinde hareket edersek, binlerce atığın önüne geçebiliriz.
Çöp Değil Servet
Ülkemizde her yıl, geri dönüşüm işleminden geçmeyip çöpe bırakılan elektronik atıkların değeri 700 milyon doları geçiyor. Bir çöpün bu kadar değerli olmasına inanmak ilk etapta hiç kolay olmuyor. Ama burada bir bilgisayar, iki tane cep telefonu baz alarak değil koca bir ülkenin atık toplamından söz ediyoruz. Bu değerde bir serveti çöpe atmak yerine ülke ekonomisine kazandırmak istiyorsak, e-atık tesisleri yardımcımız oluyor. İnsan sağlığına zararlı etkileri olan elektronik cihazlar, zaman içerisinde yarardan çok zarar veriyor. Çok geçmeden hem maddi hem de manevi bizlere zarar vermemesi için elektronik atık tesislerinin yolunu tutalım, geleceğimizi koruyalım.