Önceki yazımızda çevre kirliliği ile ilgili bireysel adımlardan bahsetmiştik. Bu yazımızda çevre kirliliğinin önüne geçmenin önemli adımı olan Geri Dönüşüm ve 3R “Azalt (Reduce) – Tekrar Kullan (Reuse) – Geri Dönüştür (Recycle)” kavramlarına gelin birlikte bakalım.

Atıkların hammadde olarak tekrar üretime kazandırılması, çevre kirliliğinin önlenmesi açısından oldukça değerlidir. Sınırlı olan kaynakların aşırı kullanımı ve tükenmesinin önüne geçmenin en önemli adımı geri dönüşümdür. Geri dönüşüm; kullanılmış ve tekrar kullanılmayacak ürünlerin işlenerek ham madde olarak yeniden kullanılmasını ifade eder.

 

Geri dönüşüm sisteminin işlemesi için geri dönüştürülebilir malzemelerin ayrıştırılması ya da ayrı atık kutularına konması gerekir. Geri dönüştürülebilir malzemeler ayrıştırıldıktan sonra geri dönüşüm tesislerine iletilir. Atıklar gerekli işlemlerden geçerek yeni bir malzeme olarak ekonomiye geri kazandırılır. Böylelikle çevre kirliliğinin azalmasına katkı sağlarken, enerji ve malzeme tasarrufu sağlanır.

 

Gün içinde çıkardığımız atıkların miktarını ve bu atıkların nereye gittiğini düşünmeden tek kullanımlık ürünleri devamlı satın alıyor, tekrar kullanamıyor ve kısa sürede fazlaca çöp birikmesine sebep oluyoruz. Geri dönüşüme verdiğimiz ürünlerin tamamı ise sandığımız gibi sonsuz bir döngüye sahip değil. Örneğin plastik atıklar yalnızca 1 veya 2 kez işlemden geçerek tekrar hammadde olarak kullanılamıyor.

 

Azalt- Tekrar Kullan- Geri Dönüştür

Geri dönüşüm bütünsel değerlendirilmelidir.  3R “Azalt – Tekrar Kullan – Geri Dönüştür” çevre politikası önermesi öncelikle kaynak kullanımını azaltmak, ardından tekrar kullanmak ve geri kazandırmak ilkeleridir. Tüketimi azaltmak, tekrar kullanmak adımları geri dönüşümden ayrı düşünülemez.

 

Eğer bireysel olarak tüketimi azaltmayı, yeniden kullanmayı ve geri dönüşüme katkı sağlamayı alışkanlık haline getirirsek; kendimize, doğamıza ve gelecek nesillere karşı olan sorumluluğumuzu yerine getirmiş oluruz. Çevre kirliliğinin azalmasına katkı sağlar, kaynakların tükenme riskini azaltırız. Küçük önlemler ile büyük değişimler yapmamız mümkün. Bu yazımızda bu önlemlerden bahsettik, temiz yarınlarda görüşmek dileğiyle…