Dünyanın oluşumunda ve hayatımızı idame ettirme de en önemli etkenlerden biri sudur. Dünya yüzeyinin %71’lik bölümünü oluşturan suyun birçok farklı kullanım alanı vardır. Tatlı su olarak adlandırdığımız içme suyu haricinde kentsel ihtiyaç olarak adlandırabileceğimiz bahçe sulama, havuz doldurma gibi işlemlerde kullanırız. Bunun haricinde tükettiğimiz meyve ve sebzelerin üretiminde de kullanırız. Ayrıca kullanmış olduğumuz eşyaların üretim aşamasında da su tüketimi mevcuttur. Su tüketimi bu denli artmışken bizlerin ve firmaların yapması gereken en önemli şey su ayak izi oranlarına dikkat ederek, tüketim oranlarımızı dengede tutmaktır. Sizce bu kadar farklı amaçlar için kullandığımız su miktarını topladığımızda ne kadar yüksek bir orana ulaşıyoruz?
Türkiye’de Su Tüketimi ve Su Ayak İzi
Türkiye’de yapılan araştırmalara göre bir kişinin günde ortalama 190 litre su harcadığı belirlenmiştir. Bu miktarın bir kısmını bahsetmiş olduğumuz sebepler oluştururken bir kısmını ise kullanmış olduğumuz kıyafet ya da çeşitli eşyaların üretimi için harcanmaktadır. Örnek verecek olursak almış olduğumuz bir kazağın üretim aşamasından elimize ulaşacağı süreye kadar detaylı aşamalardan geçmektedir. Bu süreçte harcanan su tüketim miktarı dünyamızı olumsuz yönde etkilemektedir.
Su Ayak İzi Türleri
Üç farklı başlıkta bu türleri incelemek mümkündür:
Yeşil Su Ayak İzi: Bir ürünün üretimi sırasında kullanılan yağmur suyudur. Yani satın aldığımız bir üründe ya da günlük hayatımızda kullandığımız suyun hangi oranlarda yağmur suyundan elde edildiğini ifade eder.
Mavi Su Ayak İzi: Üretimde kullanılan yer altı ve yüzey sularının toplam hacmini ifade eder.
Gri Su Ayak İzi: Su kirliliğine yönelik bir göstergeyle mevcut su kapasitesi standartlarına göre kirlilik yükünün bertaraf edilmesi ya da azaltılması için kullanılan tatlı su miktarını ifade eder.
Su Ayak İzimizi Nasıl Azaltabiliriz?
Bu konu hakkında verebileceğimiz önlemleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Kullandığımız suyu değerlendirerek geri dönüşüme destek olabiliriz. Sebze ve meyveleri yıkadığımız suları bir kaba biriktirerek bitkileri sulamak için değerlendirmek.
- Duş süremizi kısaltmak.
- Bulaşık makinelerine bulaşıkları sudan geçirmeden yerleştirmek.
- Diş fırçaladığımız esnada musluğu kapatmak.
- Çamaşır ve bulaşık makinelerini tam dolmadan çalıştırmamaya özen gösterelim.
Vermiş olduğumuz bilgilerle su ayak izi miktarınızı önemli ölçüde azaltabilir, geleceğin daha yeşil olmasına katkı sağlayabilirsiniz. Detaylı bilgiye ulaşmak için web sitemizi ziyaret edin.