Kentsel madencilik olarak da bilinen şehir madenciliği, kentsel alanlarda üretilen atık akışlarından değerli kaynakların çıkarılmasını içeren bir kavramdır. “Şehir madenciliği” terimi, artık kullanılmayan veya yaşam döngüsünün sonuna gelmiş olan binalardan, yollardan ve diğer altyapılardan değerli malzemelerin çıkarılması sürecini ifade eder. Yeniden kullanılabilen veya geri dönüştürülebilen metallerin, plastiklerin, camın ve diğer malzemelerin geri kazanılmasını içerir. Ekonomiye en fazla yararı sağlayan şehir madenciliği ürünleri, elektronik atıkların içlerindeki değerli madenlerdir. Bu yazımızda elektronik atıkların şehir madenciliğindeki öneminden bahsedeceğiz. 

Kentsel madenciliğin ardındaki fikir basittir. Şehirler yeniden kullanılabilen, geri dönüştürülebilen veya başka bir amaca uygun hale getirilebilen malzemelerle doludur. Binalardan elektroniğe ve araçlara kadar geri kazanılıp yeniden dolaşıma sokulabilecek sayısız kaynak bulunmaktadır. Bu kaynaklardan yararlanarak, yeni malzemelere olan ihtiyacı azaltabilir ve kaynak çıkarma ve atık bertarafının çevresel etkisini azaltabiliriz.

ELEKTRONİK ATIKLARIN ŞEHİR MADENCİLİĞİNDEKİ YERİ

Kentsel madenciliğin en umut verici alanlarından biri elektronik atıklardır. Şehirlerimizde kullanımda olan milyarlarca elektronik cihaz bulunmaktadır ve bunların çoğu artık ihtiyaç duyulmadığında çöplüklere bırakılmaktadır. Ancak bu cihazlar geri kazanılıp yeniden kullanılabilen değerli metaller ve diğer malzemeleri içerir. Örneğin; tek bir akıllı telefon az miktarda altın, gümüş ve bakırın yanı sıra birçok yüksek teknoloji uygulaması için kritik olan nadir toprak elementleri içerir. Nadir bulunmasından dolayı değerli madenlerin dönüştürülmesi ekonomik açıdan önemli bir yere sahiptir. 

Bu malzemeleri geri kazanmak için kentsel madencilik şirketleri, elektronik cihazları verimli bir şekilde parçalara ayırabilen ve sıralayabilen yeni teknolojiler geliştiriyor. Bu tekniklerden bazıları, cihazları küçük parçalara ayırmayı ve farklı malzemeleri ayırmak için mıknatıslar, girdap akımları ve diğer işlemleri kullanmayı içerir. Diğer teknikler malzemeleri zarar vermeden ayırmak için lazerler, su jetleri veya diğer hassas yöntemlerin kullanılmasını içerir.

Kent madenciliği gelişmeye devam ettikçe, sürdürülebilirliği teşvik etmede ve çevre üzerindeki etkimizi azaltmada giderek daha önemli bir rol oynayacaktır. Şehirlerimizde zaten var olan kaynaklardan yararlanarak, işlenmemiş malzemelere daha az bağımlı ve genel olarak az tüketimle döngüsel bir ekonomiye katkı sağlayabiliriz. 

Geri dönüşüm hakkında detaylı bilgi almak için web sitemizi ziyaret  edebilirsiniz.